Senaste mötet

Här kan du som inte var med på senaste mötet få lite information

Onsdag 4 december

Vi blev 29 damer för att tillsammans äta sedvanlig kalkon på Margareta Festvåning. Som vanligt hade vi även jullotteri med massor av paket. Pengarna gick i år till Majblomman. 
Eva Ahremalm underhöll oss med lite kåseri om livet och vackra sånger till det.

kvällen började med lite mingelglögg

Vi satte oss till bords för att avnjuta en utsökt kalkon med
potatisgratäng och tillbehör.

Eva Ahremalm underhöll oss med kåseri om livet

sen var det dags för årets lotteri.

Eva Ahremalm avtackades av president Elisabeth Long

 

Referat 4 dec 2024

EN KVÄLL MED HÄRLIG Inner Wheel känsla

När ett 30-tal damer träffas på Margareta Festvåning blir det självklart en skön behaglig stämning. Glögg, pepparkakor ,mandel och russin serverades under minglet och lottförsäljningen vars intäkter oavkortat går till december månads projekt Majblomman lockade alla till köp.
 (Var du inte på plats kan du som vanligt sicka en swish till Agneta Sandberg)
Vinstbordet fylldes på med vackra spännande paket. mest lockande för oss alla var en fantastisk chokladsko, som vid dragningen vanns av en av kvällens gäster.

Särskilt roligt är det att vår klubb växer och att flera av våra nya medlemmar fanns på plats.
Vi blev serverade en riktigt fin kalkonmiddag med trevliga tillbehör. Vår President Elisabeth Long tände vårt "Vänskaps ljus" önskade alla en fin kväll med en gemensam skål.

Kvällens höjdpunkt var när Eva Ahrenmalm kåserade om sina livserfarenheter, jag känner att mycket kunde vi även applicera på oss själva. Framförandet innehöll även fina berörande sånger. Själv fastnade jag för påståenden som "Så viktiga vi är för varandra" och "vi ser varandra". mycket passande just för vår Inner Wheel känsla. 

Kvällen avslutades med lotteridragning, med många fina priser. Själv vann jag en härligt vacker burk med julsenap.

När nu första advent och december mötet på Inner Wheel varit känns det som julen är nära.

En riktigt fin jul önskar

Åsa Eneklo Sandberg


 

Onsdag 6 november

Vi var runt 30 damer som träffades för att dels välkomna två nya medlemmar och även lyssna till Christina Bruhn som skulle hålla ett föredrag om mat.

President Elisabeth Long välkomnar våra två nya medlemmar
Cajsa Wåstöm och Gunilla Sandgren

Referat från Månadsmöte 6 november 2024 Örebro IWC

Klubbmötet 6 nov där 30 medlemmar och gäster deltog, ägde rum på Margareta Festvåning. Mötet inleddes med välkomnande av två nya medlemmar, Gunilla Sandgren och Caisa Wåström, till vår klubb. Vi är så glada över att ha fått flera nya medlemmar under hösten.

Därefter informerade klubbpresidenten kort om de projekt vi stödjer. Dessa är Panzisjukhuset i Kongo, Tullens Narkotikasökhundar samt Majblommefonden. Denna månads insamling går till Panzisjukhuset.

Kalvsnitzel med tillbehör

Efter en god middag fick vi lyssna till ett mycket intressant föredrag under rubriken ”Vad äter vi? Nya och gamla rön om vår mat”. En av våra medlemmar, Christina Bruhn, med lång erfarenhet som hemkunskapslärare och kursledare, berättade och förklarade. Vi fick höra om tallriksmodellen, där 1/5 ska utgöras av kött, fisk, ägg, bönor eller linser. Kött kan även ersättas av tofu. Två nävar grönsaker/dag bör också ingå förutom ex. potatis och rotsaker mm.

Nyckelhålsmärkningen av en del livsmedel ger bra vägledning när det gäller val av mer fibrer samt mindre socker och fett i vår kost. Flytande fett rekommenderas, speciellt kallpressad olivolja, extra virgin.

Livsmedelsverkets nya rekommendationer är max 350 g rött kött (nöt, gris, lamm, ren och vilt) per vecka. Detta för att minska risken för tarmsjukdomar. Även fysisk aktivitet 30 min varje dag minskar risken.

Ökningen av portionsstorleken i många recept kände vi igen. Konsumtionen av processad mat, dvs. att man behandlar råvaran i flera steg innan vi äter den, är något som ökar. Idag ingår 40% ultraprocessad mat i kosten för många.

Slutligen fick vi också med oss flera bra recept för att själva laga god mat från grunden.

/Elisabeth Long

 

Onsdag 2 oktober

Vi var 33 kvinnor som träffades på Margareta Festvåning för att välkomna två nya medlemmar och lyssna till vår distriktspresident Susanne Domeij.
Anna Skult informerade oss om framtidsfullmakt.

President Elisabeth Long välkomnar våra nya
medlemmar 

Vår distriktspresident Susanne Domeij berättade om sig själv och sitt engagemang för IW.

Anna skult föreläser om framtidsfullmakt

Referat
Onsdag 2/10 samlades 33 kvinnor för trevligt umgänge och information om framtidsfullmakt. President Elisabeth Long bröt det trivsamma minglet, hälsade alla välkomna samt presenterade DP Susanne Domeij och våra gäster. Klubbens nya medlemmar Yvonne Rickne och Eva Ericsson välkomnades i en enkel ceremoni.

DP S Domeij berättade kort om sig själv och sitt arbete som distriktspresident. Hon betonade bl a arbetet med medlemsvärvning. Vi fick även glimtar från IWs 100-års jubileum i Manchester samt från 75-års firandet av IW Sverige i Borlänge; första klubben bildades 1949 i Filipstad.

Efter middagen klubbinformation. ISO Janice Karlsson gav information om IW som invald observatör i FN, i såväl New York som Geneve och Wien. Fokus ligger på kvinnors och flickors situation i världen, kvinnors utsatthet i konflikter, utbildning och hjälp till självhjälp. Läs mer om detta på hemsidan.

Lisbeth Wiker och Annika Sandén har besökt Rotary i Grythyttan och bl a berättat om våra olika projekt. Ev får vi ett återbesök under våren.

Månadens projekt: Majblomman.

Kvällens föreläsare senior jurist Anna Skult, Familjens Jurist, informerade utförligt om framtidsfullmakt, godkänd enligt lag från 1/7 2017 (2017:310). Före detta datum gällde generell fullmakt, vilken inte fungerar fullt ut i dag. God man kan vara ett annat alternativ. Vi kan konstatera att det är mycket att tänka på så enklast sammanfattat (enligt referatskrivaren) för att det ska bli rätt: Anlita jurist.

  • Det gäller att noggrant uppfylla formkraven för framtidsfullmakt, vilken gäller när du inte längre kan företräda dig själv (är varaktigt svårt sjuk); generell fullmakt gäller när du är frisk. Var noggrann med bevittnandet av den skriftliga handlingen.
  • Var tydlig med vad du vill att fullmakten ska gälla, specificera för att undvika tolkningsproblem.
  • Fullmakten handlar ofta om ekonomiska och personliga angelägenheter (gåvor t ex lösöre, pengar, ev arvode), försäljning av fastighet/bostadsrätt (Obs! Lantmäteriets regler och krav.)

Var noggrann med vad som gäller för gåva och fastighet.

  • Framtidsfullmakten kan inte handla om hälso- och sjukvårdsfrågor, tandvårdsfrågor eller frågor av utpräglat personlig karaktär (t ex upprätta testamente, rösta i allmänna val).
  • Abonnemang och lösenord av olika slag (el, telefon, TV, tidningar o likn) löses enklast med hjälp av fullmakten hos resp kundtjänst. 
  • Tänk på var och hur fullmakten förvaras. Framtidsfullmakt behöver inte registreras hos myndighet.
  • Man kan ha en eller flera fullmaktshavare. Denna/Dessa avgör när fullmakten ska börja gälla. Fullmaktsgivare och mottagare bör därför ha personlig kännedom om varandra.
  • Det kan också vara klokt att ha en särskild bankfullmakt som gäller enbart bankärenden (Svenska bankföreningens mall).
  • OBS! Man får inte använda fullmaktgivarens bank-id/inloggningsuppgifter utan ska skaffa en egen hos banken.

Intresset var stort och frågorna många. Blev vi klokare? Vem vet. Vi bör i alla fall granska de fullmakter vi redan skrivit eller se till att skriva en.

Anna Skult hade bra minnespunkter på bilder, vilka kommer att distribueras till oss/ läggas ut på hemsidan.

Referatskrivare: Ann-Kristin Lindström

Anna Skult avtackas av Elisabeth Long

 

 

Klubbpresident

Elisabeth Long

Senaste månadsbrevet